تاریخچه اکتشاف نفت در ایران
سابقه اکتشاف نفت در ایران به حدود 4000 سال پیش میرسد. کاشفان انگلیسی نفت به مدد متون تاریخی (همچون نوشته های هرودوت) دریافته بودند که ایرانیان در این محل از نفت و گازی که بطور طبیعی از زمین بیرون رانده می شد، استفاده های گوناگون می کردند و آتش جاویدان خود را در این جایگاه می جسته اند.
ایرانیان باستان به عنوان مواد سوختی و قیراندود کردن کشتیها ، ساختمانها و پشت بامها از این مواد استفاده می کردند. نادر شاه در جنگ با سپاهیان هند قیر را آتش زد و مورد استفاده قرار داد. در بعضی از معابد ایران باستان برای افروختن آتش مقدس از گاز طبیعی استفاده شده و بر اساس یک گزارش تاریخی یک درویش در حوالی باکو چاه نفتی داشته که از فروش آن امرار معاش میکرده است. هرودوت (پدر تاریخ) در مورد نفت در ایران چنین می نویسد :
در 22 كیلومتری شوش محلی است كه «اردیكا» نام دارد. در اینجا چاههایی است كه با چرخ و خیك (كوزه) از آن نفت و قیر و نمك بیرون آورده و در مخزن می ریزند و پس از چندی قیر و نمك ته نشین می شود و نفت به شكل مایع باقی می ماند جالب است بدانیم «هرودوت(پدر علم تاریخ) در قرن پنجم پیش از میلاد مسیح می زیسته است.
ویلیام ناکس دارسی موفق شد با انتقال فن شناسی و تجهیزات لازم و حفر چاه به سرچشمه
آتش جادوان پارسیان دست یابد.
دارسی برای اکتشاف و استخراج نفت ایران مهندس جورج رینولدز را به ایران فرستاد و در سال 1905 نیز با شرکت انگلیسی نفت برمه شریک شد رینولدز که معروف به جرج سر سخت بود بعد از 3 سال حفاری در مسجد سلیمان موفق به کشف نفت نشد و بارها توسط دارسی به لندن فرا خوانده شده بود اما او هر بار به بهانه ای حفاری را با سرسختی ادامه می داد سر انجام روزی که آخرین نامه دارسی به دست او رسید و او را به شدت توبیخ کرده که: "چرا از دستور اطاعت نمی کنی و پول و سرمایه را بیش از این خودسرانه هدر می دهی ومی بایستی به سرعت خود را به لندن معرفی کنی" اما باز ربنولدز علی رغم دستور دارسی یک روز دیگر به حفاری ادامه داد تا سر انجام به نفت رسید.
بعد از کشف و فوران نفت در مسجدسلیمان با دخالت دولت انگلیس، شرکت ذکر شده به «شرکت نفت ایران و انگلیس» تبدیل گشت. این شرکت زمینی را از خانهای بختیاری خریداری نمود و راه برون رفت نفت یا جزیره آبادان را نیز از شیخ خزعل به اجاره گرفت.